10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Kávový speciál: káva není jen jedna aneb jaké druhy existují


Káva se stala součástí každodenního života většiny z nás – ať už ji využíváme jako vzpruhu pro dodání energie, nebo si šálek vychutnáváme během dne jako malý odpočinkový rituál. Vybrat však kávu, která bude mít lahodnou chuť a příjemné aroma může být někdy trochu oříšek. V dnešním díle našeho kávového speciálu se proto zaměříme na to, jak se v této oblasti zorientovat, a představíme si, jaké druhy káv existují.

Káva, respektive kávová zrna, jsou plodem ovocné dřeviny – kávovníku. Jelikož je poptávka po kávových zrnech opravdu veliká, pěstují se kávovníky na plantážích po celém světě. Začínají plodit kolem třetího roku života, ale nejvyšší výnosy poskytují kolem pátého a šestého roku. Kvetou výrazně vonícími drobnými květy, které se postupně mění v plod – peckovici. Svým vzhledem připomínají třešni, proto se plody mnohdy označují jako „kávové třešně“. Ukrývají v sobě dvě tvrdá semena – zrna. Třešně jsou prvně zbarveny do žluta a postupně se jejich barva mění do červena až fialova – v této fázi jsou připravené na sběr, vyjmutí zelených zrn, a následné pražení pro přípravu zrnkové či mleté kávy.

Kávový speciál: káva není jen jedna aneb jaké druhy existují

Kávový speciál: káva není jen jedna aneb jaké druhy existují

Arabica a Robusta, dva základní druhy, které dobývají svět

I když bychom mohli zkoumat několik desítek druhů kávovníků, většinu produkce (údajně až 99 %) pokrývají pouze dva z nich: 

  • Arabský kávovník Coffea Arabice alias námi známá káva arabica.
  • Kávovník Coffea Canephora nesoucí zkrácené označení robusta.

Tyto dva druhy se mezi sebou liší nejen pěstováním, ale i tvarem zrn, obsahem kofeinu a výslednou chutí.

Pozor!

Věděli jste, že denně se na celém světě vypijí dvě miliardy šálků kávy? I když jsou připravovány nejrůznějšími způsoby, jedno budou mít společně – ve většině případů budou vyrobeny z arabiky či robusty (nebo z jejich kombinace), kterých se ročně vypěstuje přes 10 milionů tun.

Arabica vs. robusta – která vítězí?

Pokud bychom umístili tyto dvě odrůdy na pomyslné těžítko vah, pak by s přehledem zvítězila arabica – ta totiž tvoří přibližně 70 % celosvětové produkce a těší se mezi milovníky kávy značně větší oblibě, než její konkurent robusta. Čím každá z nich vyniká a čím se naopak liší? Napoví následující přehled:

Arabica Robusta
Jak chutná?
  • Lahodná chuť s výrazným aroma  
  • Nasládlá s vyšší kyselostí
  • Plná, zemitá chuť   
  • Vyšší hořkost s nižší kyselostí
K přípravě jaké kávy je vhodná?
  • Espresso
  • Filtrovaná káva
  • Espresso
  • Do směsí na espresso
Jak vypadá kávové zrno?
  • Protáhlé, dlouhé
  • Zakřivená rýha uprostřed
  • Kulaté, vypouklé
  • Rovná rýha uprostřed
Kde se pěstuje?
  • Nejvíce v Brazílii
  • Kolumbie, Etiopie, Mexiko, Kostarika a další
  • Svědčí jí vyšší nadmořské výšky, vyšší vlhkost a nižší teploty
  • Nejvíce ve Vietnamu
  • Brazílie, Indonésie, Indie, Uganda a další
  • Svědčí jí nižší nadmořské výšky a nižší teploty
Jak voní?
  • Zrna voní před pražením po borůvkách
  • Zrna voní před pražením po arašídech
Jak se sklízí?
  • Převážně ručně, čímž se eliminují nezralá zrna při sklizni (kávovník plodí celý rok, proto může obsahovat květy i zralé a nezralé plody najednou)
  • Převážně strojově
Kolik obsahuje kofeinu?
  • 1,2 až 1,5 %
  • 2,2 až 2,7 % (některé zdroje dokonce uvádějí, že obsahuje 2× až 3× větší množství kofeinu než arabica)
Z čeho se skládá?
  • Obsahuje 2× více cukrů a o více než polovinu více lipidů, díky čemuž se rozvíjí její aroma při pražení
  • Obsahuje vysoké množství kofeinu a kyseliny chlorogenové, které způsobují její velmi nahořklou chuť
  • Ve směsích s arabicou dodává výslednému kávovému nápoji výraznou krémovou pěnu

Směsi kávy jsou nejčastější

Pokud si chcete koupit 100% arabicu či robustu, budete muset obvykle navštívit specializované obchody s kávou – ať už osobně, či online. Čisté druhy káv jsou totiž poměrně drahé, a proto v běžných obchodech s potravinami nalezneme většinou kávové směsi. Ty obsahují nejen směs arabiky a robusty v určitém poměru, ale také zrna z nejrůznějších koutů světa, což kromě ceny ovlivní i výslednou chuť.

Mezi nejběžnější směsi, s kterými se můžeme v našich podmínkách setkat, patří:

  • Kolumbijská káva, která mívá čisté aroma s jemnou, lehce oříškovou chutí. Nebývá hořká ani kyselá.
  • Kubánská káva pro milovníky lahodné sladké chuti, kterou doplňuje jemně kouřové aroma.
  • Kostarická káva zaujme jemnou chutí s nádechem oříšků.
  • Honduras či Madagaskar oblíbené pro vysoký obsah kofeinu a výraznou chuť.
  • Guatemala s plnou chutí, výrazným aroma a silně povzbuzujícím účinkem.
  • Sumatra s velmi výraznou chutí, ale jen minimální kyselostí.
  • Brazilská Santos, která má plnou, ucelenou chuť a není nakyslá.
Kávový speciál: káva není jen jedna aneb jaké druhy existují

Praktický tip pro rychlou přípravu kávy Pro rychlou a snadnou přípravu chutného espressa můžete vyzkoušet porcovanou kávu, která je zabalena v takzvaných podech. Připravíte ji tedy nejen rychle, ale i bez znečištění kávovaru.

Kávový speciál: káva není jen jedna aneb jaké druhy existují

Káva bez obsahu kofeinu

Velmi populárním druhem je bezkofeinová káva, kterou si oblíbili především lidé se zdravotními komplikacemi, nesnášenlivostí kofeinu či těhotné ženy. O její oblibě hovoří i fakt, že tvoří 10 % celosvětové spotřeby kávy.

  • Způsob odstraňování kofeinu ze zelených kávových zrn je starý už více než 100 let – patentoval si jej v roce 1905 Ludwig Roselius, německý obchodník s kávou a zakladatel společnosti Kaffee HAG.
  • Kofein je možné odstranit dvěma způsoby: 
    • Chemicky pomocí organických rozpouštědel, kdy se zelená zrna napařují a následně máčí v rozpouštědlech, která z nich vyluhují kofein.
    • Šetrněji vymýváním vodou, kdy se kofein vylučuje ve filtru z aktivního uhlí (tento způsob zachovává přirozenější chuť kávy než chemický).
  • Ať už se použije chemická či přírodní cesta, podaří se tímto procesem odstranit z kávových zrn až 97 % kofeinu. Výsledný šálek kávy pak obsahuje pouze 2 až 12 mg kofeinu (klasické espresso má více než 100 mg). Pokud si dáte bezkofeinovou kávu, je to z hlediska povzbudivého účinku, jako byste vypili šálek horké čokolády.

Zajímavost – patent vlastní Čech I když se extrakce kofeinu podařila už před více než sto lety, patent na bezkofeinovou kávu vlastní Čech – významný odborník v oblasti kávy, pan Zdeněk Žáček. Patent mu byl udělen v roce 1962.

Cibetková káva (Kopi Luwak) a Black Ivory káva

Speciálním, a zároveň také velmi drahým typem kávy jsou kávy zpracované zvířaty. Kávová třešeň se nechává ožvýkat nebo projít trávicím traktem zvířete. Díky tomu se naruší dužina a zelené zrno se může dále zpracovávat. Nejběžnějšími živočichy, kteří se k tomuto účelu využívají, jsou cibetky, sloni či opice, přičemž nejznámější jsou následující dva druhy káv:

  • Cibetková káva neboli Kopi Luwak – vyhledávají ji opravdoví milovníci kávy a fajnšmekři, kteří si zamilovali její kořeněnou chuť s jemnou příchutí čokolády a karamelu. Kávové třešně procházejí trávicím traktem ovíječe skvrnitého alias cibetky a z jejího trusu jsou pak vybírána zrna s neporušeným obalem – tedy ta, která nepřišla do styku s trusem samotným. Vzhledem k tomu, že se cibetky živí kávovými třešněmi pouze ve volné přírodě, je produkce cibetkové kávy velmi malá a její cena vysoká.
  • Káva Black Ivory – tento druh kávy předčil, alespoň co se ceny týká, kávu cibetkovou, a to z toho důvodu, že se dá ochutnat pouze na čtyřech místech na světě. Za její výrobu je zodpovědný slon, který denně sežere 32 kilogramů kávových třešní, aby z nich vyprodukoval asi jeden kilogram kávových zrn, která je možné použít k výrobě kávy. Počátek kávy Black Ivory se datuje do roku 2000, produkuje se v Thajsku a ti, kteří měli šanci ji ochutnat, ji označují za jedinečnou, jemnou, čokoládové chuti, okořeněnou muškátovým oříškem.
Kávový speciál: káva není jen jedna aneb jaké druhy existují

Instantní káva pro rychlou přípravu

I když se chuť instantní kávy rozhodně nedá přirovnat k plné chuti kávy zrnkové, přesto instantní varianta dobývá svět, a to díky své jednoduché a rychlé přípravě. K její výrobě se používají sušená vyextrahovaná mletá pražená kávová zrna, která se dále zpracovávají do podoby prášku nebo granulí. I přes své zpracování stále obsahuje kofein.


Zajímavost Instantní káva se poprvé objevila už na konci 19. století. Rozšiřovat se však začala až během první světové války, kdy byla podávána vojákům v rámci stravy. V roce 1938 získala označení Nescafé a začala se těšit stále větší oblibě.

Obilná káva a kávové alternativy

Každý z nás si určitě pamatuje na doby, kdy v kuchyni babiček voněla při každé snídani melta. I dnes jsou tyto kávovinové náhražky, které neobsahují kofein a mnohdy mají i celou řadu zdravotních benefitů, velmi oblíbené. Nejčastěji se můžeme setkat s následujícími kávovinami:

Zdravé kávy

Zdravé kávy

Velmi oblíbeným trendem posledních let jsou také takzvané zdravé kávy, kam spadají nejrůznější kávy na hubnutí či bylinné kávy podporující pročištění těla. 

  • Speciální kategorii této skupiny představují ajurvédské kávy pocházející z Indie, které jsou obohaceny o různé ajurvédské byliny a jsou určeny jako podpora při nejrůznějších zdravotních problémech.
  •  Opomenout pak nesmíme ani zelenou kávu, která je vyrobena z kávových zrn, jež neprošly pražením. Pro někoho může být příliš kyselá, ale je ceněná především pro své antioxidační a antibakteriální účinky, takže ji do svého jídelníčku zahrnují především vyznavači zdravého životního stylu.

Pozor na chuť 

Ať už si vyberete jakýkoliv druh kávy, pamatujte na to, že její chuť není nikdy jasně daná, i když se jedná o 100% robustu nebo 100% arabicu. Výslednou chuť totiž ovlivňuje i celá řada dalších faktorů, mimo jiné to:

  • jak byla káva upražena,
  • jak je čerstvá,
  • zda kávu připravujete z již mleté kávy, nebo si ji melete těsně před přípravou v kávomlýnku (zde hraje velkou roli také správně zvolená hrubost mletí),
  • kde kávu připravujete – rozdílného výsledku chuti dosáhnete při přípravě v kávovaru, ve french pressu, v moka konvičce či v překapávači.

Abyste dosáhli co nejlepší chuti i vůně kávy, doporučujeme vám používat zrnkovou kávu, kterou si namelete těsně před přípravou.


Další zajímavé články

Kávový speciál: víte, co si objednat v kavárně aneb jaké typy přípravy kávy existují?

Při návštěvě kavárny mnohdy dostaneme nápojový lístek, na kterém se skví řada různých druhů káv..... celý článek

Káva: zázračná přísada, se kterou vytvoříte skvělé dorty, koktejly a využijete ji i v péči o tělo!

Lahodný šálek kávy voní na několik metrů daleko... celý článek

Kávové trendy pro rok 2022

Módní trendy se nevyhýbají ani kávě. A tak co se pilo loni, nemusí se pít letos... celý článek